Beleggen en voetbal: niets doen is (g)een optie
17 juli 2023 
in Blogs

Beleggen en voetbal: niets doen is (g)een optie

Als ik deze blog schrijf is het juli 2023 en staat het WK vrouwenvoetbal op het punt van beginnen. Wie mij kent, weet dat mijn vrouw en ik sinds het EK van 2017 de Oranjevrouwen enthousiast volgen. En het liefst ‘live’. Fantastische sfeer rondom de wedstrijden en veel meer voetbal in een wedstrijd dan bij de mannen zijn de belangrijkste redenen.

Het WK 2023 is in Australië en Nieuw-Zeeland. Wij volgen dat helaas deze keer ‘dus’ vanaf de bank. Iets met niet meer vliegen, hond te lang alleen en huis bouwen. Of het de belangrijkste reden is zeg ik niet, maar je snapt denk ik wel dat het argument ‘niet meer vliegen’ vooraan staat; kom ik klimaattechnisch goed mee weg, toch… ?! 

OK, aardige intro Hubrien, maar we zijn nu al een paar minuten leestijd en zo’n 150 woorden verder, dus wat heeft dit met beleggen te maken…?! Ga ik je nu vertellen. Maar het leek me gewoon leuk om even de aandacht op wat anders te hebben dan beleggen… 😉 

We zoomen in op een belangrijk onderdeel van het voetbal: strafschoppen: Wat doet een keepster (mag ook een keeper zijn, maakt voor het verhaal verder niet uit) als er geschoten wordt? Ze heeft drie keuzes: stil blijven staan, naar links of naar rechts duiken. Statistisch onderzoek heeft uitgewezen dat de beste kans om een strafschop te stoppen is: blijven staan. Niets doen dus.  

Toch zie je dat zelden in een wedstrijd. Bijna altijd duikt een keepster naar links of naar rechts. Waarom? Zij weet toch ook dat ze beter stil kan blijven staan? Jazeker weet ze dat. Maar ze weet ook: ‘Als ik stil blijf staan en de bal gaat er toch in, voelt dat toch niet goed. En ik heb dan ook wat uit te leggen aan de fans... Ik kan maar beter een actie laten zien, dan ziet iedereen dat ik mijn best heb gedaan.’ Dus ze volgt haar gevoel. En ze duikt naar een hoek. En verklaart het achteraf rationeel… 

Ja, de ervaren beleggers weten natuurlijk al waar dit artikel heen gaat… Hoe moeilijk is het namelijk om als belegger stil te zitten en niets te doen, terwijl er om je heen van alles aan de hand is?!

Want ook bij beleggen is het al vaker wetenschappelijk bewezen: hoe minder je doet, hoe meer rendement je maakt. 


Maar ga er maar eens aan staan als de koersen dalen, als je partner (of je werkgever…) actie van je vraagt, als je klanten regelmatig een update van je willen hebben met wat je gedaan hebt. En misschien wel het belangrijkste (net als bij de keepster): als je wel iets doet met je beleggingen, heb je in ieder geval het gevoel dat je echt wat gedaan hebt

Hmm. Klinkt als een behoorlijk dilemma. Ratio versus emotie. Zoals zo vaak. Nou, dan weten we het wel: emotie wint, je gaat/blijft actief handelen, en verklaart dat rationeel achteraf. Dus zeg maar dag tegen een goed rendement…

Kijk, nu komt er een belangrijk verschil met de keepster. Die staat bij een strafschop namelijk heel erg alleen in dat doel. Moet dus ook heel erg alleen beslissen wat ze gaat doen. En wat ze gaat doen, dat weten we (want wij zouden onder die omstandigheden hetzelfde doen): ze duikt een hoek in, actie!  

En jij als belegger? Nou, als je alleen je beleggingen beheert, is er een serieuze kans dat je meer handelt dan goed is voor je rendement. Omdat er maar weinig mensen zijn die onder druk rationeel blijven handelen, zo eenvoudig is dat. 

Hé… hoor ik daar een WC-eend aankomen…..?! Jazeker ;). Want hier kan een goeie vermogensadviseur/planner je namelijk heel goed helpen. Die kijkt namelijk (wel een goeie dan hè) wel rationeel naar jouw portefeuille. En zal dus veel minder snel reageren op de waan van de dag. Op al die situaties waarbij je denkt, leest of hoort “ja, maar deze keer is het echt anders”. 

En die ratio, dat kan je heel veel rendement opleveren: diverse onderzoeken komen op ongeveer 2% hoger rendement dan zelfstandige beleggers. Per jaar!





De boodschap is dus echt heel eenvoudig: Wij van WC-eend adviseren - wetenschappelijk onderbouwd - inderdaad WC-eend! Zorg dus dat je een adviseur/planner inschakelt (op onze website kun je die vinden!) om je te helpen met jouw financiële zaken. Dat kost natuurlijk wel wat, maar levert dus juist meer op! En misschien nog wel belangrijker: het levert je rust op… 

En hoe doen “wij van Stan&Wende“ dat dan met de beleggingen van onze relaties? We kijken als team doorlopend naar wat er allemaal gebeurt wat invloed kan hebben op onze duurzame beleggingsportefeuilles. We zijn serieuze professionals, en reageren dus behoorlijk rationeel - al zeggen we het zelf. En waar bij iemand toch een keer de emotie de overhand krijgt, weet de ander de rust te behouden. Handig en verstandig. 

Nu weet je dus ook waarom wij zo weinig veranderen in onze portefeuilles. En waarom we je niet regelmatig bestoken met allerlei meer of minder economische informatie. Niets doen is namelijk een hele goeie optie, want levert je namelijk veel geld op. Misschien is dat ook wel een reden waarom onze rendementen op lange termijn steeds hoger zijn dan die van 70 vermogensbeheerders. En dat rendement gaat niet naar ons, maar naar jou en je duurzame beleggingen, hoe leuk is dat! 





Maar goed, al met al zitten we nog wel met het probleem dat die keepsters bij strafschoppen geen adviseur hebben die hen tegenhoudt om een hoek in te duiken. En natuurlijk, als ‘onze’ vrouwen een strafschop voor krijgen, hoop ik dat de keepster van de tegenstander naar een hoek duikt! Maar oh, wat zou ik graag ‘onze’ Daphne willen helpen bij de strafschoppen die zij moet gaan stoppen…. 

Weet jij wel een manier om onze keepster te helpen? En wie helpt jou – maar dan met je beleggingen? Deel het met ons, we lezen het graag!

Over de schrijver
Reactie plaatsen