null

Pensioenrekening openen: Donkergroen beleggen voor je pensioen


Alleen bij Stan&Wende: de combinatie van én donkergroen én fiscaal vriendelijk. Logisch, want je wilt voor geld wat je nu wegzet voor later het beste rendement. Voor het milieu en voor jezelf: twee vliegen in één klap! En: de belasting helpt een handje mee. Zo bouw je aan jouw persoonlijke duurzame pensioenpot. Veilig, vertrouwd en betrouwbaar.

Jaarruimte berekenen


Pensioenrekening

Donkergroen

De enige pensioenrekening met gegarandeerd 100% donkergroene fondsen.

Voor de kinderen

Dank! Door met ons in zee te gaan geef je een groenere wereld door aan volgende generaties.

Bewezen rendement

Alle portefeuilles hebben een uitstekend financieel rendement. En dat al ruim 10 jaar.

Onze resultaten van de afgelopen 10 jaar

De rendementen van onze duurzame portefeuilles zijn gewoon goed te noemen.
Hieronder zie je het rendement van onze neutrale portefeuille, gemiddeld netto 5% per jaar.
Het rendement van een vergelijkbare onafhankelijk index van 70 andere vermogensbeheerders is 4% per jaar.

Bron: VBR-index© Vermogensbeheer.nl

Bekijk de rendementen van alle portefeuilles

Bereken hier eenvoudig jouw maximale jaarruimte in 2024!

Om te berekenen hoeveel lijfrente je dit jaar mag aftrekken van de belasting hebben we je inkomen van 2023 nodig. Met inkomen bedoelen we:

 • Je bruto winst uit je onderneming (je omzet minus je kosten)
 • Je bruto inkomen uit loondienst en/of uitkeringen (dit staat bijv. op je jaaropgave)

Let op!

 Ben je zelfstandig ondernemer? Dan kon je voor het laatst in 2022 nog een bedrag aan de FOR (Fiscale Oudedagsreserve) toevoegen. Is dit bij jou van toepassing? Neem dan even contact met ons op.

In 2023 is er veel veranderd!


Per 1 juli 2023 is er een nieuwe pensioenwet gekomen met belangrijke wijzigingen. De wet is met terugwerkende kracht ingegaan per 1 januari 2023. Voor individuele pensioenvoorzieningen zoals lijfrente (en de pensioenrekening van Stan&Wende) betekent dat onder andere:

 •  De jaarruimte zoals je hierboven kunt berekenen is vanaf 2023 veel hoger geworden dan voorgaande jaren.
 •  Er was een mogelijkheid om de jaarruimtes die je afgelopen 7 jaar niet gebruikt hebt in te halen. Dit noemen we “reserveringsruimte”. Die reserveringsruimte is veel hoger geworden en gaat vanaf 2023 tot 10 jaar terug.
 •  Je mag fiscaal vriendelijk blijven inleggen tot 5 jaar na ingang AOW. Dat kon eerder tot uiterlijk je AOW-leeftijd. 

Wil je meer weten over de exacte aftrek of bv. de reserveringsruimte in jouw geval? neem even contact met ons op. Of raadpleeg een adviseur: we helpen je graag!

In 4 stappen een pensioenrekening openen. Hoe werkt dat?

1. Bereken hoe jouw geld groeit

Bereken eerst eenvoudig hoeveel jouw inleg oplevert én je CO2-besparing.

2. Start met openen rekening

De pensioenrekening komt op jouw eigen naam te staan.

3. Jouw profiel


Wat is jouw persoonlijke beleggersprofiel? Welk risico past bij jou? Welke duurzaamheidsvoorkeuren heb jij? Dit bepaal je hier.

4. Persoonlijke informatie

Vul je persoonlijke gegevens in en stuur je aanvraag naar ons toe.

Wij gaan dan direct voor je aan de slag!

Zoals je ziet: een duidelijk en eenvoudig stappenplan om je pensioenrekening te openen. Bij iedere stap zie je vanzelf wat je moet invullen, wat dat voor jou betekent en hoe je verder gaat naar de volgende stap. 

Hoe werkt beleggen voor je pensioen?

 • Geld dat je stort op je pensioenrekening, is aftrekbaar van de belasting. Dit scheelt tussen de 37% en 50%. Bereken hierboven jouw maximale inleg. In 2024 bedraagt de 'jaarruimte' maximaal € 36.077. De 'reserveringsruimte' is maximaal € 41.608. Je totale aftrekbare storting kan dus in 2024 € 77.685 zijn.
 • Tijdens de looptijd betaal je verder geen belasting over je pensioenbeleggingen.
 • Geld op een pensioenrekening is tot je AOW-leeftijd geblokkeerd. Wil je er toch eerder aan komen? Dan betaal je vaak een fiscale boete van 20%. En maximaal 50% belasting.
 • Ga je met pensioen? Dan moet je je pensioenpot omzetten in een tijdelijk of levenslang pensioeninkomen. Je mag je geld niet in één keer opnemen. De ingangsdatum is uiterlijk 5 jaar na het bereiken van je AOW-leeftijd.
 • Over je pensioeninkomen betaal je belasting. Vanaf je AOW-leeftijd is die meestal een stuk lager dan nu. Dus vaak een aantrekkelijk fiscaal voordeel.
 • Word je blijvend arbeidsongeschikt? Dan mag je je pensioengeld wel eerder opnemen zonder boete.
 • Wat gebeurt er als je komt te overlijden? Dit geld is en blijft van jou, dus je nabestaanden ontvangen altijd de waarde van jouw rekening.

Wat klanten zeggen met een pensioenrekening bij Stan&Wende

Laat je inspireren

'Mij bevalt het gemak van beleggen via Stan&Wende. Ik maak elk jaar de vrije ruimte over. Dat is geld dat ik onbelast mag besteden aan m’n pensioenopbouw. Verder hoef ik niks te doen. Als ik een keer een vraag heb, dan kan ik makkelijk contact opnemen. Heel prettig vind ik dat.

Ik zie Stan&Wende als voorbeeld voor andere financiële dienstverleners. Mensen die nu nog twijfelen zou ik willen zeggen: donkergroen beleggen én een gezond rendement, het kan echt.'  

Bartjeroen van der Veen

Zelfstandig leiderschapscoach

Beleggen met impact

'Ik wil niet ten koste van anderen mijn geld vermeerderen. Vandaar dat ik zoek naar manieren om met mijn geld om te gaan, zonder dat dit mezelf benadeelt. Ik zie het als een investering die mooie dingen mogelijk maakt.


Bij Stan&Wende denken ze bij winst niet alleen aan geld, ze kijken op welke manier er nog meer positief verschil gemaakt kan worden.'Ilse Duijvestein

Docente en duurzaam actief

Vermogen voor pensioen

'Toen ik als zelfstandige pensioen ging opbouwen was de keuze voor Stan&Wende snel gemaakt. Ze hielpen me ook met het boetevrij omzetten naar een fiscale lijfrente. 


Als ik net heb ingelegd en de waarde ineens 10% daalt, twijfel ik soms ook over beleggen. Inmiddels weet ik dat je de lange termijn voor ogen moet houden. Wie geduld heeft, wordt beloond.'
Henk Jan Brinks

Financieel Consultant

Overstapservice

Heb je een bankspaarrekening, vrijkomende lijfrente, oude woekerpolis of een Fiscale Oudedag Reserve (FOR)? Wij helpen jou om deze gemakkelijk – en zonder kosten of boetes – over te zetten naar je nieuwe duurzame pensioenrekening van Stan&Wende. Dat kan in de opbouwfase van je pensioenvermogen. Maar het kan ook als je al AOW krijgt en je uitkeringen wilt regelen. Voor jou misschien wat lastige materie. Voor ons gesneden koek.Neem contact met ons op.

Veelgestelde vragen

Producten - Pensioenrekening opbouw

Waarom zou ik pensioenbeleggen bij Stan&Wende?

Wij onderscheiden ons door een aantal zaken:
- We zijn volledig onafhankelijk van banken en andere financiële instellingen
- Onze portefeuilles zijn alleen maar opgebouwd uit 100% duurzame beleggingsfondsen van verschillende beleggingsinstellingen.
- We hebben al ruim 10 jaar een bewezen goed rendement.
- We zijn de enige pensioen/lijfrente-aanbieder waar jouw geld wordt belegd in 100% donkergroene fondsen.
- Je kunt bij ons rechtstreeks beleggen, maar ook via een adviseur.
- We zijn de enige onafhankelijke aanbieder die een speciale microkredietportefeuille heeft.
- We hebben een speciale online community.

Wat levert een duurzame beleggingsrekening van Stan&Wende mij op?

Bij duurzaam beleggen heb je zowel een financieel als een maatschappelijk rendement. De financiële rendementen van duurzaam beleggen zijn gelijk of beter dan niet-duurzame beleggingen. Vergeleken met ongeveer 70 andere vermogensbeheerders leveren onze portefeuilles al ruim 10 jaar gemiddeld een beter netto rendement (dus na kosten) op (bron: vermogensbeheer.nl). Op onze pagina over gerealiseerde rendementen kun je hier meer over lezen.

Wat kost een beleggingsrekening van Stan&Wende?

Ons kostenbeleid is volledig transparant. Onze vergoeding behoort tot de laagste in Nederland. Lees alles over de kosten op onze kostenpagina.

Ik zie erg op tegen het overstappen van mijn huidige bank of verzekeraar naar Stan&Wende. Is dat niet erg ingewikkeld en duur?

Overstappen naar je nieuwe duurzame pensioenrekening is tegenwoordig gelukkig eenvoudig en niet duur. Met onze speciale overstapservice helpen we je op dit gemakkelijk en zorgeloos te regelen.

Wat verstaat Stan&Wende onder duurzaam beleggen?

Mens (people)
Het betreft ondernemingen die goed omgaan met werknemers en met het welzijn van mensen in het algemeen. Je investeert in ondernemingen die onder ander mensenrechten respecteren, wapenhandel mijden en die eerlijk inkopen bij leveranciers.

Milieu/Planeet (planet)
Je belegt in ondernemingen die bewust omgaan met schaarse grondstoffen, die afval recyclen en zo klimaatneutraal mogelijk werken. Beleggen is investeren in schone energie en in bedrijven die de uitstoot van broeikasgassen verminderen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van zon- of windenergie. Of in bedrijven die zich bezighouden met biologische, diervriendelijke landbouw.

Maatschappij (profit)
De bedrijven waarin je belegt zijn transparant. Je weet dat ze bijdragen aan de groei van ontwikkelingslanden, geen belasting ontwijken en dat ze zich verre houden van corruptie. De bedrijven beogen duurzame groei van de onderneming en de economie.

Staat jouw vraag er niet tussen?

null

De enige pensioenrekening van Nederland met gecertificeerd donkergroene beleggingen