Beleggen is als een tocht door de bergen
18 september 2020 
in Blogs

Beleggen is als een tocht door de bergen

Ik maak graag meerdaagse trektochten in de bergen. Het geeft elke keer weer voldoening als ik een tocht heb volbracht. Vorige maand liep ik de Karnischer Hohenweg. Een 10 daagse huttentocht op de grens van Italië en Oostenrijk. Na 175 kilometer en 10 kilometer stijgen en dalen was het einddoel bereikt. Tijdens deze dagen bedacht ik dat er veel overeenkomsten zijn tussen een trekking in de bergen en beleggen op de langere termijn. Dat komt niet alleen door de contouren van de bergen die aan grafieken doen denken. Dat zou beroepsdeformatie ten top zijn. Nee, er zijn overeenkomsten in aanpak, voorbereiding, mentale instelling en dergelijke.


Goed voorbereid

Een trekking bereid ik zorgvuldig voor, met mijn doelen in gedachten. Ik lees boeken, koop een gedetailleerde wandelkaart en Google op internet. Op deze manier leer ik mijn reis en bestemming als het ware al kennen en kan ik eventuele risico's beter inschatten.


Een lange adem

Zo wist ik dat ik in Nepal over een col van ruim 5.400 meter moest. Deze is 800 meter hoger dan de Mont Blanc. Om de top te bereiken heb je een aantal dagen nodig en een lange adem. Mijn wandelkaart vertelde me dat ik vervolgens 1.700 meter moet afdalen. Dat vraagt veel van de knieën. Na een piek op de beurs komt er altijd weer een dal. Kun je dat accepteren? Door er tevoren rekening mee te houden, kun je er beter mee omgaan.


Ervaren gids

In Colombia is het knap heet. 's Nachts slaap je in een hangmat bij een Indianenstam. Je hebt er een gids nodig, die toestemming vraagt om te overnachten, die de betaling regelt en die voor je kookt. Hij zorgt ervoor dat je samen op de plaats van bestemming komt. Bij beleggen kun je kiezen voor platgetreden paden met alleen de traditionele bedrijven en fondsen. Of samen met een gids kiezen voor een gespreid pakket uit zowel bekende als uit opkomende landen.


Alleen en ook samen

Ik vind het prettig in mijn eentje te lopen. Maar het kan soms verstandig zijn samen met anderen te lopen, al was het maar om de juiste weg te vinden en te kunnen overleggen. Bij beleggen is het natuurlijk niet anders. Je weet dat er altijd iets kan gebeuren, maar je blijft voorzichtig, je kunt beter vroeg beginnen, je niet laten leiden door emotie en je bestemming voor ogen houden.


Lage kosten en regels

In de bergen is het leven meestal goedkoop. Onderweg heb je weinig mogelijkheden om geld uit te geven en 's avonds slaap je voor weinig, soms met wel dertig mensen in stapelbedden naast en boven elkaar. Er gelden regels in de berghutten, waaraan iedereen zich houdt. De regels zijn duidelijk, eenvoudig en transparant. Dat moet je ook willen met je beleggingen en de kosten daarvan. Weten waaraan je toe bent, is wel zo handig.


Efficiënt

Om in balans te blijven loop ik altijd met twee wandelstokken. Het steunen daarop ontlast mijn benen voor wel 25%. Ik loop hierdoor efficiënter, spreid mijn krachten beter en heb minder kans op blessures. Oftewel door slim te zijn, ben ik eerder op de plaats van bestemming.


Vrijheid, rust en genieten

Net als een goed vermogensplan geeft een aantal dagen alleen in de natuur gevoel van vrijheid, rust en genieten. Het inschakelen van een ervaren gids die bij je past, die je begeleidt, motiveert en bij de les houdt, kan je nog meer opleveren.

Deze column is geschreven door Wouter van Leusen en eerder gepubliceerd op IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen