Fondsenoverzicht en uitleg duurzaamheidscriteria

Uitleg duurzaamheidscriteria

Je denkt wellicht: hoe meer vinkjes, hoe groener, hoe beter. Maar dat is niet zo. Of een fonds een bepaald vinkje heeft, wordt ook bepaald door het soort fonds. Als voorbeeld nemen we microkredietfondsen. Deze zijn zonder uitzondering serieus donkergroen met maximale impact. Maar dit zijn geen fondsen die beleggen in aandelen van bedrijven. Dat betekent dus dat je niet kunt stemmen over het beleid van een bedrijf. Ook zijn  de criteria 'best-in-class' en 'low carbon' hier niet van toepassing.


Stemmen
Als actieve aandeelhouder neem je duurzaamheidsfactoren mee tijdens stemmen op, of initiëren van een voorstel.

Engagement

Actief aandeelhouderschap; er wordt scherp gelet op wat er in een onderneming gebeurt. De  dialoog wordt aangegaan met bedrijven en er wordt actief samengewerkt aan verbeteringen op het gebied van duurzaamheid. 

Uitsluiting

Het uitsluiten van bedrijven of sectoren op basis van duurzaamheidsfactoren zoals milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur. Voorbeelden zijn fossiele industrie en tabak.

ESG integratie

ESG staat voor 'Environmental', 'Social' en 'Governance'. Deze factoren milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur zijn uitgangspunt van het beleggingsproces.

Artikel 9 SFDR

Dit zijn volgens EU-wetgeving 'donkergroene' beleggingsfondsen. Deze hebben duurzaamheid, dus maatschappelijk rendement als doel, waarbij ook rekening gehouden wordt met financieel rendement.

Norms-based

Geselecteerde bedrijven moeten aan bepaalde minimale standaarden van bedrijfsvorming voldoen op basis van internationale normen. Voorbeelden zijn het United Nations PRI en Global Compact.

Low Carbon

Beleggingsfondsen die goed scoren op CO2-uitstoot, met andere woorden een kleine carbon-footprint hebben.  
'Low carbon' beleggingsfondsen hebben een lage CO2-impact en daarom een zo klein mogelijk nadelig effect op het klimaat.

null

De enige belegger met maximaal rendement voor jou en onze planeet