Duurzaam beleggen: slim en hard nodig
12 mei 2021 
in Blogs

Duurzaam beleggen: slim en hard nodig

Het is verrassend hoe snel duurzaam beleggen aan het inburgeren is. Eerst was het een modeverschijnsel, toen werd het een trend en nu, anno 2021, is het bijna niet meer weg te denken. Niet voor niets schreef IEXProfs al een paar jaar geleden, dat maar liefst 71% van de individuele beleggers geïnteresseerd is in duurzaam beleggen en dat 65% van die beleggers denkt dat het belangrijker wordt in de komende vijf jaar.


Wat is duurzaam beleggen?

Het gaat om maatschappelijk verantwoorde beleggingsfondsen. Investeringen in bedrijven en overheden die rekening houden met People, Planet, Profit. Maar ook bedrijven die actief zijn op het gebied van microkrediet, milieutechnologie of duurzame energieoplossingen.

Overigens wordt duurzaam beleggen tegenwoordig vaak “ESG beleggen” genoemd. De letters ESG staan voor Environment, Social en Governance.

Ook zie je steeds vaker dat beleggen worden gekoppeld aan de 17 “SDG’s” (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties.Kosten dalen, rendementen stijgen

In het begin waren de kosten hoger dan bij traditionele beleggingsfondsen. Je moest wel wat over hebben voor je idealen. Nu zijn de kosten veel lager geworden. Er hangt eigenlijk nauwelijks nog een prijskaartje aan onze toekomst en die van de generaties na ons. Het is inmiddels proportioneel en prima op te brengen, gezien de rendementen.

Over rendementen gesproken: die zijn al een aantal jaren gelijk of beter dan niet-duurzame beleggingen. Zo zijn de netto rendementen van Stan&Wende (duurzame beleggingen) jaar in jaar uit beter, vergeleken met een index van 70 andere vermogensbeheerders.


Meer rendement voor duurzaamheid is een trend die de laatste jaren versnelt. De komende jaren worden door regeringen en pensioenfondsen enorme bedragen besteed aan allerlei duurzame ontwikkelingen. De verwachting is dat de komende jaren tot decennia de belangstelling voor duurzame beleggingen alleen maar verder zal stijgen.Wat levert het dan op?

De vraag of die mooie, verantwoorde benadering rendement oplevert, is logisch. Die kan dus gelukkig volmondig met ja worden beantwoord. Hoe komt dat? Duurzaam handelende ondernemingen hebben meestal hun zaken extra goed voor elkaar op het gebied van personeelsbeleid, huisvesting en milieubeleid. Dat betekent meer continuïteit, aandacht voor de klant en meer productiviteit.

Bovendien lopen duurzame ondernemingen minder risico dat hun koers daalt door negatief nieuws wegens milieublunders, betrokkenheid bij wapenhandel, slechte arbeidsomstandigheden of kinderarbeid. Deze bedrijven hebben vaak een goed doordachte strategie voor de lange termijn. Daardoor zijn ze beter voorbereid op de toekomst. Daar kan elk ander bedrijf wat van leren.


Kansen voor bedrijven en beleggers

Wist je dat steeds vaker ook grote bedrijven duurzaamheid integreren in hun kernactiviteiten? Grote veranderingen, zoals een groeiende wereldbevolking, grondstoffenschaarste, verontreiniging en klimaatverandering, zorgen namelijk voor interessante kansen op het gebied van technologische innovatie, wetgeving en economische groei. Duurzaamheid is nu gekoppeld aan slim zakendoen, met hart voor de maatschappij. Sterke veranderingen zorgen dus voor kansen. Bedrijven spelen daarop in. Voorbeelden:

  • Nike produceert een Cradle to Cradle-schoen
  • DSM ontwikkelt een voedzaam rijstgraan
  • Osram maakt ledverlichting
  • Interface fabriceert CO2-neutraal tapijt

Win-win

Bedrijven investeren in het behoud van de wereld en de duurzame belegger kenmerkt zich door het streven naar een tweeledig rendement - financieel én maatschappelijk - en dat lukt. Hierdoor ontstaat een win-winsituatie.


Stan&Wende

Bij Stan&Wende helpen we jou waardevol en zorgeloos te beleggen door zorgvuldig de allerbeste duurzame beleggingsfondsen te selecteren. Uit het speelveld van honderden serieus duurzame fondsen hebben wij een pakket van 16 fondsen geselecteerd. Deze fondsen gebruiken we in de vier beleggingsportefeuilles waar onze klanten in beleggen. De selectie vindt plaats op basis van 7 duurzaamheidscriteria.

Wij: Hubrien Meijaard en Wouter van Leusen zijn al lang actief als onafhankelijk financieel life planners en vermogensplanners. We wilden met alle opgedane kennis en ervaring zelf iets opzetten. Uitgangspunt was duurzaamheid voor de toekomst van onze kinderen en alle andere kinderen. Zo is Wende de dochter (9 jaar) van Wouter. Want wat wij nu met ons geld doen bepaalt hun toekomstige mogelijkheden.

We hebben duurzaamheid als vertrekpunt gecombineerd met maximale transparantie en rendement. Met daarbij minimalisatie van kosten: Door zelf minder voor de marge te gaan en klanten de mogelijkheid te bieden alles zelf online te regelen. Al ben je natuurlijk altijd welkom voor een persoonlijk gesprek.

Op onze website krijg je inzicht in de zeven duurzaamheidscriteria en het verwachte rendement: financieel, maar ook in CO-2 besparing ten opzichte van traditioneel beleggen. Het wat vage begrip ‘duurzaamheid’ valt echt te vertalen in concrete verschillen ten opzichte van standaard oplossingen.

We maken onze duurzame betrokkenheid graag heel concreet. 10% van onze vergoeding die klanten ons betalen dragen wij weer af aan duurzame projecten. Zoals WakaWaka’s (solar lights) voor scholieren in Rwanda en Zimbabwe. Zodat kinderen ’s avonds bij dat licht hun huiswerk kunnen maken. Als het aan ons ligt gaan er vanuit Stan&Wende de komende jaren nog vele honderden lampjes hun kant op.

We delen graag informatie over alles rondom duurzaam beleggen in blogs en in webinars.

In ons webinar van 19 mei 2021 vertelden we jou hoe we onze beleggingsportefeuilles koppelen aan de 17 VN Goals. HIER kun je de opname bekijken.


Over de schrijver
Reactie plaatsen