Fintech helpt kleine duurzame vermogensbeheerder op weg
20 maart 2019 
in Blogs

Fintech helpt kleine duurzame vermogensbeheerder op weg

NIEUWS IEXProfs

Rob Stallinga, 20 maart 2019


Fintech helpt kleine, duurzame vermogensbeheerder op weg

De kleine, duurzame online vermogensbeheerder Stan&Wende gaat de strijd aan met de grote jongens. “De combinatie onafhankelijk, duurzaam en online bestaat nog niet. Ik hoop dat Stan&Wende dé duurzame vermogensbeheerder van Nederland wordt," zegt oprichter Wouter van Leusen.

In de hype die duurzaam beleggen geworden is, krijgen de grote beleggingshuizen inmiddels ook concurrentie uit kleine hoek. Financieel planner Wouter van Leusen (51) begon twee jaar geleden met Stan&Wende, een 100% duurzame online vermogensbeheerder.

De profielen defensief, neutraal en offensief worden op basis van duurzame fondsen ingevuld. “Ik werk onder nationaal regime, dus kan alleen fondsen aanbieden. Dat is geen nadeel, want ik ben een groot fan van spreiding,” vertelt Van Leusen.

De kosten zijn laag. Stan&Wende rekent maximaal 0,85% aan beheerkosten. Hier zitten alle kosten in verwerkt. Box 3-beleggen kan bij Stan&Wende vanaf 5.000 euro. Voor pensioenbeleggen (box 1) is de ondergrens 100 euro per maand.

10% van de omzet sluist Van Leusen door naar impactprojecten, zoals de stichting Waka Waka van Maurits Groen, die kantoor houdt aan de overkant. “Zo zorgen mijn klanten voor licht voor scholieren in  Afrika.”


Dankzij fintech

Dat een kleine vermogensbeheerder het tegenwoordig kan opnemen tegen de grote jongens is mede te danken aan de groeiende mogelijkheden die fintech biedt. Van Leusen werkt samen met Fondsenplatform, dat onder meer de klantregistratie voor zijn rekening neemt en het bijbehorende risicoprofiel bepaalt.

Van Leusen (foto): “Binnenkort leveren zij ook de grafische kwartaal- en jaaroverzichten. Hierdoor is Stan&Wende eenvoudig schaalbaar. Het fintechbedrijf maakt het ook een stuk gemakkelijker om te voldoen aan MiFID II en de eisen die de AFM stelt.


Wouter van Leusen


Beter rendement

Maar waar komt die bedrijfsnaam vandaan? Van Leusen: “Wende is de naam van mijn dochter. Stan is de zoon van een vriend. Ik wens voor mijn dochter en al die andere kinderen een goede toekomst. Met Stan&Wende wil ik het verschil maken. Geld kan maar een keer worden uitgegeven. Wat wij er nu mee doen, bepaalt de toekomst van onze kinderen.”

Dat klanten steeds meer begonnen te vragen naar duurzame beleggingsproducten sterkte Van Leusen om met zijn onderneming te beginnen. Voor het rendement is de keuze voor duurzaamheid volgens hem alleen maar positief.

“Zeker in moeilijke markten verslaat duurzaam de markt. Het is stabieler. Afgelopen jaar deden mijn profielfondsen het beter dan die van veertien grote partijen, zoals ABN Amro, Evi, Rabo, Index People en Optimix. Dat ik ook een microkredietfonds aanbied, helpt in mindere beurstijden.”

Ook de duurzame winst in de vorm van bijvoorbeeld CO2-reductie heeft Van Leusen omgerekend. "Bij een belegging van een ton scheelt dat ten opzichte van traditionele beleggingen jaarlijks een uitstoot die gelijk staat aan 7.882 autokilometers, 276 uur douchen of het eten van 202 kilo varkensvlees." Deze CO2-reductie geldt voor de ASN-fondsen in de profielfondsen van Stan&Wende. Doel is om deze informatie ook voor de gehele portefeuilles inzichtelijk te maken.


Enorme ambitie

Stan&Wende belegt inmiddels voor meer mensen familie en vrienden van Van Leusen. Het beheerd vermogen nadert de twintig miljoen euro. Dat moet over een paar jaar naar de 100 miljoen euro. Om dat te bereiken wil Van Leusen samenwerken met family offices en financiële planningskantoren. “Vaak maken die een goed plan, maar krijgen de beleggingen minder aandacht.”

Om de groei aan te jagen, krijgt Van Leusen er een partner bij: Hubrien Meijaard, die een duurzaam vermogensplanningskantoor heeft in Culemborg. “Dit project is te groot geworden om nog langer alleen te doen. Samenwerken is leuk bovendien.”

Bedoeling is dat Stan&Wende uitgroeit tot dé onafhankelijke duurzame vermogensbeheerder van Nederland. “Want de combinatie onafhankelijk, duurzaam en online bestaat nog niet. Daarnaast blijven klanten natuurlijk altijd welkom voor een persoonlijk gesprek."

Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen