Pieter wilde eerder met pensioen
11 april 2023 

Pieter wilde eerder met pensioen

Pieter is nu 63 jaar. Hij werkt nog fulltime maar wil eigenlijk wel minder werken of zelf stoppen. Dat komt ook omdat hij sinds een paar jaar een relatie heeft met Max. Max is net 70 geworden en geniet al van zijn pensioen. Nu zijn ze allebei nog gezond dus de komende jaren willen ze graag meer vrije tijd samen hebben.

Pieter heeft gelukkig best een goed pensioen opgebouwd. Ook heeft hij jaren geleden een lijfrentepolis afgesloten. Die heeft niet veel winst opgeleverd, maar toch zit er een aardig bedrag in.

Hij houdt van het goede leven, maar heeft toch altijd wel geld gespaard. Daardoor heeft hij nu best een serieus bedrag op zijn spaarrekening staan: moet hij daar eigenlijk wat mee doen?

Pieter en Max wonen samen in een leuke hoekwoning. Wel wat ouder en niet goed geïsoleerd, maar wel een plek waar ze graag willen blijven. Dus ze zijn wel aan het kijken hoe ze dit huis kunnen opknappen en beter isoleren. En die zonnepanelen bij de buren: is dat voor hen ook niet verstandig?

Hij heeft best wat zorgen over het milieu, maar is eerlijk gezegd daar zelf niet zo actief mee. Zijn buurman: die wel trouwens.

Pieter heeft zijn geldzaken altijd zelf geregeld. Maar nu heeft hij behoefte aan iemand die hem kan helpen om de juiste financiële keuzes te maken. Die hem overzicht en inzicht geeft in wat voor hem mogelijk is. Iemand die de komende jaren met hem meedenkt als hij daar behoefte aan heeft.

De buurman weet raad: hij kent een vrouwelijke adviseur die hier verstand van heeft. En ook wel bezig is met duurzaamheid. Nou, dat komt dan mooi uit.

De ideale oplossing voor Pieter

De adviseur bekijkt de situatie van Pieter en Max. Dan komt ze met een plan met voor Pieter best wat verrassende uitkomsten. Om te beginnen het goede nieuws dat hij eigenlijk nu al kan stoppen met werken. Hij blijkt hiervoor voldoende pensioen en vermogen te hebben opgebouwd. Die duidelijkheid geeft direct rust!

Wat Pieter niet had verwacht: het is in zijn geval fiscaal niet slim om zijn pensioen te vervroegen en de lijfrente te gebruiken om het tekort tot zijn AOW te overbruggen. In zijn geval is het namelijk zo, dat hij na AOW veel minder belasting gat betalen over zijn pensioen- en lijfrente-uitkeringen. Zijn spaargeld blijkt meer dan voldoende om het tekort aan inkomen tot AOW op te vullen. Dit bespaart hem heel veel belasting, daar had hij zelf niet aan gedacht!

De adviseur heeft gezien dat in zijn lijfrente nog steeds veel kosten zitten. Die kan hij vrij eenvoudig en zonder kosten omzetten naar een moderne rekening. De adviseur stelt voor om dit te doen bij Stan&Wende: hier kan hij zijn geld op een individuele pensioenrekening voortzetten, waarbij het wordt belegd in voorzichtige microkredietfondsen. Hij kiest hiervoor, omdat het sociale en maatschappelijk aspect van deze belegging Max aanspreekt. Met daarnaast een niet heel hoog, maar wel stabiel financieel rendement. Belangrijk, omdat hij nog maar 4 jaar heeft totdat hij deze lijfrente wil laten uitkeren.

Het spaargeld wordt op aanraden van de adviseur verdeeld over drie potjes:

  • De helft wordt gebruikt om de komende jaren zijn tekort tot AOW te overbruggen.
  • Een ander gedeelte wordt gebruikt om het huis te verduurzamen: isoleren, zonnepanelen, een warmtepomp… al met al een behoorlijk uitgave. Maar ze krijgen er een comfortabel huis voor terug en niet onbelangrijk: een grote besparing op hun maandelijkse energiekosten.
  • Dan is er nog een redelijk bedrag over, dat gaan ze ook beleggen bij Stan&Wende. Vindt Pieter eerlijk gezegd eigenlijk best spannend. Maar omdat het geld voorlopig niet nodig is en goed gespreid en serieus duurzaam wordt belegd, kan Pieter uitgaan van een mooi financieel en maatschappelijk rendement. En niet onbelangrijk: als het nodig is, kan hij altijd zonder gedoe en kosten bij zijn geld komen.

Pieter is blij en tevreden met dit advies. De adviseur helpt met openen van de pensioenrekening en de beleggingsrekening bij Stan&Wende. Blijkt eigenlijk best simpel te zijn. En wat Pieter fijn vindt: de meeste zaken kan hij weer prima zelf verder regelen. Over een paar jaar gaat hij zeker weer met de adviseur rond de tafel als zijn AOW in zicht komt. Maar dat is weer een ander verhaal…

Wat is de ideale oplossing voor jou?

Misschien is Pieters oplossing ook op jou van toepassing. Maar elk mens en elke situatie is vaak net weer anders. Bekijk hier de opties. Voor een advies op maat werken we samen met kundige en onafhankelijke adviseurs, die goed bekend zijn met de producten van Stan&Wende. Heb je nog een vraag? Neem contact met ons op.

Over de schrijver
Reactie plaatsen