Microkredieten: veel impact en een hoog rendement
27 juni 2022 
in Blogs

Microkredieten: veel impact en een hoog rendement

Als je belegt in microkredietfondsen, naast duurzame obligatie- en aandelenfondsen, levert dat een bijzonder goed gespreide beleggingsportefeuille met minder risico op. Dit vertaalt zich in een beter rendement op langere termijn en een mooiere wereld.

Microkredieten zijn kleine leningen met ongelooflijk veel impact. De gemiddelde lening varieert van € 350 in Zuid Azië tot € 490 in Afrika en € 3.600 in Latijns Amerika.


Vrouwen

Het geld kent een korte omlooptijd, want het wordt over het algemeen snel terugbetaald en kan vervolgens naar een volgende lener. Verreweg de meeste aanvragen in ontwikkelingslanden voor microkrediet (83%) komen van vrouwen.

Microkredietfondsen maken op korte termijn een enorm verschil voor gezinnen in ontwikkelingslanden. De winst reikt echter verder naar volgende generaties. Toegang tot geld levert namelijk een grote bijdrage aan het keren van de klimaatontwrichting. Je kunt dat lezen in het boek Drawdown van Paul Hawken, een bestseller van de New York Times. Hij concludeert onder andere:

‘Gezinsplanning en onderwijs voor meisjes zijn opgeteld de nummer 1 om CO-2 uitstoot en hiermee de opwarming van de aarde tegen te gaan.’

‘Het verschil tussen een ongeschoolde vrouw en een vrouw met 12 jaar onderwijs is vier tot vijf kinderen.’

Het is een feit dat als meisjes onderwijs krijgen, zij op latere leeftijd minder en gezondere kinderen op de wereld zetten. Dat betekent minder kindersterfte en minder monden te voeden, minder landbouw - en uiteindelijk ook een vermindering van de CO-2 uitstoot.

Ook kunnen hun kinderen later naar school, waardoor ook de volgende generatie uit de armoede raakt.

Microkredieten worden niet alleen aan ondernemers gegeven, maar ook voor scholing. In 2018 werden er 130.000 onderwijsleningen verstrekt en bijna 13.000 leningen aan scholen en andere onderwijsaanbieders.


Ingewikkeld proces

Bij ons is het al vaak ingewikkeld om krediet aan te vragen. Het duurt lang tussen de aanvraag en het moment waarop het geld op je rekening staat. In ontwikkelingslanden is dat niet anders.

Er zijn fintechbedrijven actief die ondernemers helpen met hun aanvraag. Een mooi voorbeeld is Capital Float in India. Ondernemers lopen vaak stuk op de rigide richtlijnen van banken; ook als ze relatief kleine leningen nodig hebben. Met behulp van een geavanceerde technologie biedt Capital Float hen online eenvoudig en snel toegang tot krediet, vaak al binnen een paar dagen.

Inmiddels is Capital Float uitgegroeid tot een van de grootste online leenplatformen, dat werkkapitaalfinanciering biedt aan meer dan 160.000 kleine en middelgrote ondernemingen in heel India. Dit bedrijf wordt ondersteund door het Triodos Fair Share Fonds, dat belegt in microfinancieringen.


Bijna elk jaar in de plus

Microkredietfondsen doen het al jarenlang verrassend goed, met een stabiel rendement. Neem bijvoorbeeld het bovengenoemde Triodos Fair Share Fonds, dat al vanaf 2002 bestaat. Het fonds is genoteerd aan de Amsterdamse beurs en dat maakt beleggen in microkrediet voor veel meer mensen toegankelijk en niet alleen voor klanten van die bank.

Het fonds heeft sinds de oprichting bijna elk jaar een positief rendement behaald. Het gemiddelde jaarlijkse nettorendement vanaf de start is 4,3%. Over de afgelopen 5 jaar (mei 2016-mei 2021) was dit gemiddeld 1,71% per jaar.

Voor zover bekend is van tienduizenden beleggingsfondsen er slechts 1 ander fonds met zo’n lange historie, dat ook bijna elk jaar positief is geëindigd. Laat dit nu net het ASN Microkredietfonds zijn en dat is niet toevallig: Dit fonds belegt op dezelfde manier als het Triodos fonds.


Vrijwel geen correlatie met de beurs

Het microkredietfonds van Triodos belegt niet in beursgenoteerde bedrijven. Volgens fondsbeheerder Tim Crijns is dit juist het grote voordeel, omdat de koersontwikkeling niet of nauwelijks samenhang heeft met de beurs. Toen in 2008 de aandelen met 37% daalden als gevolg van de wereldwijde kredietcrisis, behaalde het fonds een positief nettorendement van 7,5%.

Als je microkredietfondsen opneemt in je beleggingsportefeuille naast duurzame obligatie- en aandelenfondsen, levert dat een bijzonder goed gespreide beleggingsportefeuille met minder risico op. Dit vertaalt zich in een beter rendement op langere termijn en een mooiere wereld. Wat wil je nog meer?

Over de schrijver
Reactie plaatsen