Stan&Wende, WakaWaka en Habitat goede doelen
14 februari 2022 
in Blogs

Stan&Wende, WakaWaka en Habitat goede doelen

Stan&Wende wil schoolkinderen in ontwikkelingslanden meer laten leren. Maar zonder licht kun je niet je huiswerk doen als het donker is. 1,2 miljard mensen wereldwijd zijn helemaal verstoken van stroom en bij 1,2 miljard mensen is de stroomtoevoer niet betrouwbaar.

De afwezigheid van stroom betekent voor gezinnen een leven in het donker zodra de zon ondergaat. Om toch licht te hebben worden vaak kerosinelampen of kaarsen gebruikt. Deze zijn gevaarlijk. Dagelijks lopen duizenden mensen ernstige brandwonden op. De giftige stoffen die vrijkomen door kerosine leiden tot ademhalingsproblemen en kanker.


Stan&Wende steunt vanaf 2022 via Stichting WakaWaka en Stichting Habitat schoolkinderen, o.a. in Cambodja.

Wij doneren 10% van het bedrag dat we jaarlijks van jou ontvangen voor beheer en onderhoud van de beleggingsportefeuilles. Het is een bijzondere 5x win situatie. Door duurzaam te beleggen krijg je een verrassend goed rendement en betaal je een reële vergoeding aan Stan&Wende. Terwijl jouw vermogen groter wordt, groeit er ergens anders iets met jouw geld mee. Hierdoor komen er ook bij anderen dromen en wensen uit. Bovendien krijgt elk jaar een groot aantal kinderen wereldwijd de kans om huiswerk te doen bij goed licht.

Leren met WakaWaka

Kinderen in ontwikkelingslanden willen juist heel graag ook thuis aan de slag met hun schoolwerk. Ze beseffen goed dat ze door leren, werken aan een betere toekomst. Hierdoor stijgt de kwaliteit van hun leven enorm. Bijvoorbeeld In Zimbabwe worden schoolprestaties van kinderen nauwkeurig bijgehouden. Het is aangetoond dat de schoolprestaties sterk verbeteren van kinderen die een WakaWaka lamp gebruiken.

Zonder stopcontact

Gelukkig krijgen steeds meer kinderen een WakaWaka lamp te leen van hun school. Het is de meest efficiënte en duurzame solarlamp ter wereld. Een schone lamp op zonne-energie van solide kwaliteit, die relatief weinig kost en die voor heel veel uren helder en veilig licht zorgt. Het is dé oplossing voor iedereen die stroom nodig heeft, maar geen stopcontact in de buurt.


WakaWaka wereldwijd

Over de hele wereld zijn verschillende WakaWaka's te koop in winkels en webshops. Ze zijn handig als je op vakantie gaat naar gebieden zonder stroom of met matige voorzieningen. Ze zijn ook erg handig als telefoonoplader. En is er geen zon, dan steek je hem hier in Nederland 'gewoon' in het stopcontact. Een deel van de verkoopopbrengst gaat naar lampen voor kinderen in ontwikkelingslanden en mensen in nood, waaronder vluchtelingen. Inmiddels hebben 1,2 miljoen mensen via een WakaWaka toegang tot licht en stroom. En het moeten er nog veel meer worden.

Meer dan alleen schoolprestaties

Scholing is gebaseerd op  de gedachte dat ieder leven bruist van de mogelijkheden. Het bijzondere en mooie van WakaWaka is dat het veel meer impact heeft dan alleen het verbeteren van schoolprestaties. Ook het gezin profiteert van de lichtbron. En het is gebleken dat als meisjes verder leren er meer bewustzijn komt op het gebied van gezinsplanning. De internationale bestseller Drawdown beschrijft 100 wetenschappelijk onderbouwde oplossingen om de klimaatontwrichting te keren. Het resultaat is verbluffend en positief.

'Het verschil tussen een ongeschoolde vrouw en een vrouw met 12 jaar onderwijs is vier tot vijf kinderen. En juist in landen waarin meisjes de minste kans hebben op onderwijs is de bevolkingsgroei het grootst. Door 12 jaar onderwijs zouden er 843 miljoen mensen minder zijn in 2050.'

Kleinere gezinnen betekent weer minder monden te voeden, gezondere kinderen, minder uitputting en vervuiling van onze aarde en betere kansen voor iedereen. Daar doen wij het voor. Jij toch ook?


Maurits Groen (WakaWaka Foundation) & Wouter van Leusen en Hubrien Meijaard (Stan&Wende).

Maurits Groen is mede oprichter van Stichting WakaWaka Foundation.

Over de schrijver