Tijd heelt stinkende wonden

Dat tijd geld is en dat tijd een helende werking heeft bij wonden is bekend. Maar ook bij beleggen is tijd een bepalende factor. Wat is de invloed van tijd op het rendement? In de de tabel (bron: NNEK), die 10 jaar teruggaat in de tijd, is dit duidelijk zichtbaar.

Nu Corona de wereld rond raast is het van belang kalm te blijven en weg te blijven van ad hoc aan- en verkopen. Wat wij onze klanten adviseren: vermijd stress, beleg gespreid en duurzaam, zorg voor een beleggingsstrategie en houd vast aan die strategie. Blijf je focussen op je doelen in de toekomst.Timen?

Als je kijkt naar de tabel zie je rendementen van verschillende beleggingscategorieën van de afgelopen 10 jaar. Elke beleggingscategorie heeft een andere kleur.

Kan jij een patroon ontdekken? Het antwoord is ‘nee’. Er is geen patroon aanwezig. Kijk maar naar de rendementen van elke beleggingscategorie. Het is niet te voorspellen. Door niemand niet. Probeer dus ook niet een aankoop- of verkoopmoment te ‘timen’, want ook die momenten zijn niet te voorspellen. Wat verder opvalt is dat elke beleggingscategorie jaarlijks voorkomt.

In de laatste kolom staat het gemiddeld rendement van de afgelopen 10 jaar. Over 2010 tot en met 2019 was het rendement van een goed gebalanceerde beleggingsportefeuille 8,3% per jaar (grijze kleur). De spreiding in de gebalanceerde portefeuille zorgt voor een minder risicovolle belegging.

Let op! Het 10-jaarsgemiddelde in 2018 was minder positief. Dat komt omdat het crisisjaar 2008 toen nog meetelde. De gebalanceerde portefeuille noteerde dat jaar -18,9%. Maar nu komt het! Ondanks deze -18,9% was het gemiddeld rendement na 10jaar in 2017 toch nog 6,5% per jaar.

Niemand weet wat 2020 ons verder brengt. Wat we wel weten is dat een goed gebalanceerde portefeuille in de loop der tijd altijd rendeert.

Wil je weten hoe wij dat doen? Neem dan even contact met ons op. Bespreken we samen welke goed gebalanceerde en 100% duurzame beleggingsportefeuille het beste bij jou past.

Wouter van Leusen is financieel life planner en met Hubrien Meijaard mede-eigenaar van Stan&Wende – duurzaam beleggen voor nu en later.

Over de schrijver
Reactie plaatsen