Sanne en Koen hadden nog geen pensioen
30 oktober 2022 

Sanne en Koen hadden nog geen pensioen

Sanne en Koen zijn allebei dit jaar 40 geworden. Het gaat goed met ze, maar 40 jaar: dat bleek voor beiden een moment om eens goed te kijken: waar staan we nu en waar willen we heen? En minstens zo belangrijk: hoe pakken we dat financieel verstandig en slim aan? Ook omdat hun ouders al wat op leeftijd zijn, en ze toch wel wat vermogen blijken te hebben in hun huizen en op de bank.

Tot nu hebben ze eigenlijk het meeste zelf geregeld: hypotheek, rekeningen voor de kinderen, eigen spaarpotjes. Ook wat op een reserverekening voor Sanne die ZZP-er is. En nu eigenlijk ook wel wat aan haar pensioen wil gaan doen. Koen bouwt bij zijn huidige werkgever pensioen op, maar hoeveel?

En dan komt hun droomhuis voorbij. Willen ze dit? kunnen ze dit? Samen kijken ze naar hun zaken en ze zijn het eens: Als we hier wat mee willen moeten we goed kijken naar ons totale financiele plaatje. Het is net een puzzel.

Daarom schakelen ze Stan&Wende in om hen hierbij te helpen. In het gesprek met een adviseur is ruimte om al hun vragen te stellen. In het gesprek blijkt dat ze “groen” erg belangrijk vinden. Dus graag een groene hypotheek, een groen pensioen en duurzame rekeningen voor de kinderen.

De ideale oplossing voor Sanne en Koen

De adviseur maakt samen met hen een overzichtelijk plan. Daarin worden o.a. de volgende zaken geregeld:

  • Het huis valt binnen hun budget en de adviseur helpt hen aan een passende hypotheek bij een groene bank.
  • Sanne gaat donkergroen pensioen opbouwen bij Stan&Wende. Om later voldoende te hebben gaat ze ieder jaar in ieder geval de maximaal aftrekbare bedragen storten.
  • Koen blijkt eigenlijk niet zoveel pensioen op te bouwen. Hij is een man van zekerheden en opent daarom een aparte beleggingsrekening waarop hij maandelijks stort. Dat geeft hem later ook de mogelijkheid om eerder te kunnen stoppen.
  • De lopende spaarrekeningen van de kinderen leveren niet veel op. Ze hebben nog voldoende tijd om voor de kinderen te gaan beleggen. Dus regelen ze dat ook op speciale kinderrekeningen bij Stan&Wende
  • De adviseur helpt bij het opstellen van een schenkingsplan voor Sanne, Koen en hun ouders. Het wordt een combinatie van schenkingen “met de warme hand” en op papier. Zo houden de ouders altijd voldoende geld tot hun beschikking en hoeft er later minder erfbelasting betaald te worden.
  • Sanne heeft altijd een behoorlijk bedrag op zijn zakelijke rekening staan: je weet nooit wat er kan gebeuren. De adviseur geeft aan dat dit bedrag voorzichtig beleggen op een speciale microkredietrekeningen hem toch wat rendement kan opleveren. Een echte eye-opener: zo gaat zijn “passieve” geld toch actief voor haar aan het werk, zowel financieel als maatschappelijk.

Wat is de ideale oplossing voor jou?

Misschien is Sanne en Koens oplossing ook op jou van toepassing. Maar elk mens en elke situatie is vaak net weer anders. Bekijk hier de opties. Voor een advies op maat werken we samen met kundige en onafhankelijke adviseurs, die goed bekend zijn met de producten van Stan&Wende. Heb je nog een vraag? Neem contact met ons op.


Over de schrijver